Gyermekbántalmazás – mit tehetünk a megelőzésért?

Miért elengedhetetlen, hogy felnőttként aktívan tegyünk a gyermekbántalmazás ellen?

A gyermekeknek szükségük van ránk, felnőttekre. Ebben a programban ezért mi azt hangsúlyozzuk, hogy a gyermekek védelme a felnőttek feladata. A felnőttek oktatásán keresztül tudunk egyre hatékonyabban fellépni úgy, hogy tudatosítjuk ennek a nehéz és sokszor elhallgatott témának a jelentőségét. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek környezetében egyre több tudatos és felkészült felnőtt legyen, akik nyitott szemmel és nyitott szívvel tudják támogatni a hozzájuk fordulókat.

Beszéljünk a tabukról!

A program résztvevői megtanulhatják, hogyan beszéljenek őszintén és nyíltan a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges testi és lelki változásokról. Mi az, amit fontos szem előtt tartaniuk ahhoz, hogy a gyermekek életkorának megfelelően tudjanak beszélni az abúzusról és kezelni egy esetlegesen felmerülő helyzetet? Hiszen legtöbbször a hallgatás mögött lappangó szégyenérzet az, ami a legfőbb akadálya, hogy egy bajban lévő gyermek segítséget merjen kérni.

A „7 lépésben a megelőzésért” egy aktívan működő program

Az a tudás, ahogyan a környezetünkben élő gyermekekkel a szexuális visszaélésekről, bántalmazás hatásáról, saját testhatáraik védelméről hatékonyan és a gyermekek jogait maximálisan tiszteletben tartva tudjunk beszélni, szerencsére mindenki számára elsajátítható.

A „7 lépésben a megelőzésért” program egy 3 órás, oktatóanyagokkal támogatott képzés keretében megadja azt az eszköztárat a résztvevőknek, amely után a „Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk a saját és mások gyermekeire” felfogás nem puszta szlogen lesz többé, hanem aktívan működő program.